
1. Kleur is de belangrijkste graadmeter
Variatie in het interieur is belangrijk maar het moet natuurlijk wel op elkaar worden afgestemd. Kies bovenal niet teveel kleuren. Twee kleuren in het interieur is vaak genoeg. Ben je bang dat het saai wordt? Je kan binnen je gekozen kleuren nog variëren in range. Dit werkt zo: Kies kleuren voor je accessoires of wand die in het verlengde van het kleurenschema liggen. Bekijk het schema hieronder eens. De kleuren in een range variëren van licht naar donker, maar hebben wel dezelfde tonen. Zorg dat de producten in dezelfde kleurrange vallen, maar hierbinnen kan je altijd variëren.

2. Let op de materialen van je meubelen
De meeste mensen kopen hun meubelen niet tegelijk maar verdelen hun aankopen over de jaren. De risico’s hiervan zijn is dat je soms terug komt met een nét iets andere bruingekeurde tafel dan stoelen. Zorg dat deze materialen altijd met elkaar matchen. Het staat slordig als de kast nét wat geler is als het dressoir. Zeker wanneer de meubelen dicht op elkaar staan zal het opvallen. Denk eraan dat de materialen overeenkomen. Een salontafel van sloophout op een elegante visgraat vloer zal afbreuk doen aan het totaalplaatje.
3. Schaal van gemêleerde producten
Wanneer de schaal van laminaat houtstructuur niet overeenkomt met je tafel zal dit je geheel drukker maken dan gewenst. Daarnaast ziet het laminaat en tafel hierdoor extra nep uit. De schaal van patronen wordt vaak onderschat. Een kleine schaal maakt de ruimte kleiner en drukker. De hoeveelheid kleuren speelt hier ook een grote rol in.
4. De magie van herhaling
De magie van symmetrie en herhaling is dat je hierdoor een rustig geheel krijgt. Je oog krijgt meer rust omdat deze aspecten herkent. Plant niet zomaar een okergeel kussen in je woonkamer maar laat deze kleurschakering terugkomen op andere plekken in je kamer. Hiermee maak je het een geheel. Je kan ervoor kiezen om deze kleur in verschillende details te gebruiken of juist prominent te laten terugkomen.